«Φαρμακευτική Καινοτομία και Σύγχρονες Προσεγγίσεις στην Ιατρική»: Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου

          Η επιστημονική επιτροπή του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου (ΦΣΗ) διοργάνωσε την Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2024, τη 2η Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Φαρμακευτική Καινοτομία και Σύγχρονες Προσεγγίσεις στην Ιατρική» στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου. Η ημερίδα σημείωσε μεγάλη απήχηση από την Ακαδημαϊκή και Επιστημονική κοινότητα, καθώς και από επαγγελματίες υγείας, φαρμακοποιούς και εργαζόμενους σε φαρμακεία και υγειονομικές δομές.


        Οι ομιλίες επικεντρώθηκαν στην παρουσίαση αποτελεσμάτων από καινοτόμα ερευνητικά προγράμματα στους τομείς της Φαρμακευτικής και της Ιατρικής. Παράλληλα, αναδείχθηκαν οι προοπτικές συνεργασιών με το Πανεπιστήμιο Κρήτης (ΠΚ) και το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ) στους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας, στο πλαίσιο των μνημονίων συνεργασίας του ΦΣΗ με τα εν λόγω ιδρύματα. Συγκεκριμένα, συζητήθηκε η επέκταση της εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας μέσω του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του ΠΚ και του εξ αποστάσεως επιμορφωτικού προγράμματος «Προηγμένη Εκπαίδευση στις Φαρμακευτικές Επιστήμες και την Κοινοτική Φαρμακευτική», που υλοποιείται από το ΦΣΗ, το ΚΕΔΙΒΙΜ και την Ιατρική Σχολή του ΠΚ. Επίσης, αναλύθηκε η προοπτική συνεργασιών του ΦΣΗ με το ΙΤΕ στους τομείς της Ιατρικής Ακριβείας, της Τεχνητής Νοημοσύνης και της εφαρμογής καινοτόμων ερευνητικών αποτελεσμάτων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, για την προαγωγή της δημόσιας υγείας και της περίθαλψης.

        Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του ΦΣΗ, κ. Αριστοτέλης Σκουντάκης, ενώ ο επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής και ακαδημαϊκός συνεργάτης της Ιατρικής Σχολής του ΠΚ, κ. Μάριος Σπανάκης, παρουσίασε τους στόχους της ημερίδας. Την εναρκτήρια επιστημονική ομιλία έκανε ο Πρόεδρος του ΙΤΕ και Καθηγητής Ιατρικής του ΠΚ, κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης. Από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, μίλησαν η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Δια Βίου Μάθησης και Ερευνητικής Πολιτικής, Καθηγήτρια Μαρία Βαμβακάκη, η Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής, Καθηγήτρια Αιματολογίας, κα Ελένη Παπαδάκη, ο Καθηγητής Φαρμακολογίας, κ. Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος, η Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών, κα Άννα Μητράκη, και ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας, κ. Πέτρος Ιωάννου. Από το Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, μίλησε ο Καθηγητής Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, κ. Κωνσταντίνος Αυγουστάκης. Από τους φαρμακοποιούς της κοινότητας επιστημονική ομιλία πραγματοποίησε η Φαρμακοποιός και Marie Curie Fellow, κα Σοφία Παπαδημητρίου, η οποία συμμετείχε και στο στρογγυλό τραπέζι που ακολούθησε, μαζί με τον κοινοτικό φαρμακοποιό κ. Κωνσταντίνο Κακονίκο, όπου συζητήθηκαν οι δυνατότητες ενσωμάτωσης και αξιοποίησης της παραγόμενης έρευνας και καινοτομίας στον χώρο του φαρμακείου.

          Στο πλαίσιο της εκδήλωσης βραβεύτηκε για την προσφορά του στο ΦΣΗ αλλά και το Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο ο συνάδελφος φαρμακοποιός κ. Ιωάννης Τσικανδηλάκης. Επιπλέον, στην Ημερίδα συμμετείχε ο σύλλογος στήριξης ασθενών με νεοπλασματική νόσο “Ευ Ζω με τον καρκίνο”, ο οποίος διένειμε ενημερωτικό υλικό σχετικά με τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του για την υποστήριξη των ασθενών.

          Ο ΦΣΗ και η επιστημονική επιτροπή εκφράζουν θερμές ευχαριστίες σε όλους τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες στην ημερίδα. Στόχος είναι η ημερίδα να εξελιχθεί σε ένα μόνιμο επιστημονικό γεγονός για την πόλη του Ηρακλείου, που θα φέρει σε επαφή και θα ενισχύσει την συνεργασία μεταξύ των επαγγελματικών υγείας και την ακαδημαϊκή κοινότητα, προβάλλοντας παράλληλα και τα αποτελέσματα έρευνας και καινοτομίας από ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί